Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte astăzi la Palatul Cotroceni, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis, printre subiectele care ar urma să se afle pe ordinea de zi numărându-se planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2019 – 2028.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, CSAT urmează să mai discute programul propriu de activitate pentru anul viitor, planul de întrebuinţare a Forţelor Armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în 2019, precum şi Planul Naţional de Priorităţi Informative pentru 2019.

Ministerul Apărării Naționale a demarat deja procedurile privind dotarea cu rachete, avioane de luptă și corvete, în contextul în care tensiunile din regiune se intensifică.

În contextul în care tensiunile din regiunea Mării Negre se intensifică, în luna martie, MApN a inițiat procedura de achiziţie a patru corvete multifuncţionale pentru dotarea Forțelor Navale Române, la care s-au înscris francezii de la Naval Group în parteneriat cu Șantierul Naval Constanța, olandezii de la Damen și italienii de la Fincantieri.

Deși rezultatul procedurii trebuia anunțat inițial pe 20 octombrie, termenul a fost amânat de mai multe ori. Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a anunțat că rezultatul va fi comunicat până pe 12 ianuarie. Amânările au survenit în contextul în care agresivitatea Rusiei la Marea Neagră a crescut în intensitate, după ce trei nave ale Forțelor Navale Ucrainene cu 24 de marinari la bord au fost capturate de gărzile de coastă ruse în timp ce se pregăteau să intre în strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov.

Conform Newsweek.ro, comisia de licitație a MApN ar fi deschis deja plicurile cu ofertele financiare, iar ordinea prețurilor ar fi următoarea: Fincantieri – 1,34 miliarde de euro, Damen – 1,255 miliarde de euro și Naval Group – 1,2 miliarde de euro. Astfel, licitația ar fi fost câștigată de Naval Group, unul dintre puținii constructori la nivel mondial de portavioane, submarine nucleare și nave militare de ultimă generație.

Corvetele ar urma să fie construite la Șantierul Naval Constanta, în baza unui acord care implică un amplu transfer de tehnologie. Șantierul Naval Constanța este unul dintre cele mai mari șantiere de construcții, reparații si conversii de nave din Europa, fiind auditat international în privința capabilității de a construi nave militare de tipul corvetelor, dar și de dimensiuni mult mai mari.

Gigantul francez în domeniul militar, Naval Group, și Șantierul Naval Constanța (SNC), partenerul strategic al Marinei Române, ar urma să furnizeze Forțelor Navale patru corvete din gama Gowind 2500.

Urmașă a fregatelor și distrugătoarelor de înaltă performanță aflate în slujba Marinei Franceze, Gowind 2500 sunt testate în lupta reală pe mare și se remarcă prin modularite și prin capacitatea de a fi adapte cu ușurință cerințelor clientului, fie că e vorba de caracteristici tehnice sau echiparea cu armament de ultimă generație.

Gowind 2500 oferă performanțe unice, între care detecția țintelor pe distanțe lungi, o stabilitate superioară, operabilitate optimizată pentru condiții extreme de vreme, fiind echipată cu sisteme performante de apărare anti-aeriană, la suprafață și anti-submarin, integrate prin sistemul de management al luptei Setis®, de neegalat de concurenții săi.

Corvetele Gowind 2500 sunt echipate cu sistemul propriu de management al luptei – SETIS. Sistemul SETIS, utilizat și de fregatele franceze FREMM, procesează semnale de la o multitudine de radare de navigare și supraveghere, senzori și sonare.

Sistemul de luptă SETIS este interoperabil NATO și va oferi Forțelor Navale Române cele mai bune mijloace de gestionare și de luare a deciziilor pentru a face față cu succes atât amenințărilor convenționale, cât și celor asimetrice.

Naval Group, grație experienței unice și celor mai performante tehnologii militare dezvoltate, a fost selectată să construiască 22 de submarine pentru state cu forțe navale importante, precum Australia, Brazilia și India, dar și 12 corvete Gowind® 2500 pentru Malaezia, Egipt și Emiratele Arabe Unite.

Cu actionar majoritar statul francez, Naval Group este principalul furnizor al Marinei Franceze. Cu o vastă experienta în contracararea amenințării prezentate de submarinele rusești în Atlantic și Mediterană, Marina Franceză este cea mai prezentă în Marea Neagră, în cadrul unor misiuni și exerciții NATO.

Șantierul Naval Constanța este partenerul strategic al Forțelor Navale Române în reparația și modernizarea celor mai importante nave, derulând mai multe programe în acest sens cu Marina Română.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.