Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice, inițiat de Florin Iordache și Carmen Dan, a fost votat astăzi de Camera Deputaților, care este for decizional.

În acelaşi timp, este modificată şi legea 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române.

S-au înregistrat 173 de voturi ″pentru″⁣, 82 ″⁣împotrivă″⁣ şi 6 abţineri.

Imediat după vot, liderul deputaților PNL Raluca Turcan a anunțat că Partidul Național Liberal va contesta la Curtea Constituțională acest ”proiect mizerabil”.

”Aș vrea să cunoască toată lumea ce s-a votat astăzi: un proiect de lege în favoarea grupării din majoritatea parlamentară, care favorizează infractorii, un proiect de lege care oferă pretext pentru abuzuri ale poliției, cum s-a întâmplat la Topoloveni, și în același timp un cadru legislativ pentru viitoare abuzuri, cum au fost cele din Piața Victoriei din 10 august. Cu acest proiect de lege, fiecare dintre dumneavoastră care ați votat, dați o palmă usturătoare unor oameni cinstiți care mai speră că în România, dacă decid să protesteze pașnic împotriva unor abuzuri ale instituțiilor statului, poliția nu-i saltă de pe stradă și nu-i bagă în dubă.” – a spus Turcan.
Printre amendamentele admise de deputaţi se numără şi cel referitor la contravenţia acordată celor care nu se legitimează în faţa poliţiei.

Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: „refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identităţii sale sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu”.

În timpul dezbaterilor, deputatul PSD Nicușor Halici a declarat că noul statut al polițiștilor nu permite lovirea protestatarilor, ”decât dacă opun rezistență” conform Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.