Autor: Serena Pînzaru

Termenul pentru înscriere la vot la alegerile prezidențiale pentru românii din Diaspora s-a încheiat.

Peste 40.000 de români au optat pentru votul prin corespondență în timp ce aproximativ 39.000 au ales votul la secții.

Românii care doresc să voteze în străinătate la alegerile pentru Președintele României s-au putut înregistra ca alegători în străinătate prin intermediul unui formular online, până duminică, 15 septembrie, ora 23:59.59.

Totul face parte dintr-o ordonanță de urgență ce a fost adoptată joi de către Guvern. Aceasta vizează extinderea  termenului de înscriere la vot al românilor din străinătate între 11 și 15 septembrie.

Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.

Aceste măsuri au fost luate în urma celor întâmplate pe 26 mai 2019 când românii aflați în Diaspora au întâmpinat dificultăți în procesul de votare pentru alegerile europarlamentare. Atunci secțiile de votare nu au fost pregătite corespunzător, astfel foarte mulți dintre cei aflați la cozi nu au reușit să voteze, deși au stat și zece ore la coadă.

Alegerile prezidențiale se vor desfășura în țară pe 10 noiembrie 2019. În cazul în care niciunul dintre candidate nu întrunește 50%+1 din numărul alegătorilor înscriși pe listele permanente, un al doilea tur de scrutin va avea loc pe 24 noiembrie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.