Jacinda Ardern, premierul Noii Zeelande, a vizitat sâmbătă oraşul Christchurch, în care au avut loc cele două atacuri armate de vineri, şi a ţinut o conferinţă de presă în care a condamnat incidentul şi a anunţat măsuri suplimentare privind controlul armelor. Prim-ministrul a vizitat Centrul Canterbury pentru Refugiaţi, o organizaţie nonguvernamentală care ajută refugiaţii din Noua Zeelandă să se integreze în comunitate. Majoritatea persoanelor ucise în atacurile armate de la cele două moschei erau refugiaţi.

De asemenea, Jacinda Ardern a transmis că armele folosite în atacuri au fost modificate şi a anunţat că vor fi făcute mai multe amendamente la actuala legislaţie privind armele de foc.

Nivelul de alertă teroristă din Noua Zeelandă a fost modificat în urma atacului de la „scăzut” la „ridicat”, prim-ministrul menţionând că acest lucru înseamnă că autorităţile iau în serios incidentul şi siguranţa cetăţenilor.

„Se pare că ne confruntăm cu un singur atacator, dar vrem să fim siguri că nu lăsăm nimic la voia întâmplării când vine vorba de siguranţa cetăţenilor din Noua Zeelandă”, a declarat Ardern.

Prim-ministrul a anunţat în cadrul conferinţei de presă că familiile victimelor vor primi ajutor financiar şi că autorităţile lucrează împreună cu cetăţenii pentru pregătirea înmormântărilor.

Cel puţin 49 de persoane au murit şi alte 20 au fost grav rănite în urma a două incidente armate produse vineri la moscheile Al Noor şi Linwood din Christchurch, Noua Zeelandă. Cele două moschei erau pline cu credincioşi, care se adunaseră pentru slujba de vineri după-amiază.

Autorităţile au anunţat că 39 de persoane se află încă sub supraveghere medicală în urma incidentului. Dintre acestea, 11 sunt în stare gravă.

 

Total
1
Shares

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.